Глухарче. Растение, което расте във всеки двор, а крие в себе си множетво полезни действия

Глухарче БОРАЛИН-8

Глухарчето е растение, което е широко известно с това, че обича да расте на нашите тревни площи, дворове и градини. То е многогодишно растение от тип тревисти. Има дебел неразклонен корен с листа разположени в основата на стъблото. Те са назъбени по крайщата и са подредени под формата на розетка. Цветовте са събрани в сърцевината.  Глухарчето е космополитно растение и може да открито навсякъде по света. Расте по поляни,  край пътища, изоставни тревни площи и градини. В България може да се намери из цялата страна, като достига до 2500 метра надморска височина.

На пръв поглед това растение изглежда така сякаш не крие в себе си полезни вещества, които да бъдат от полза за нашето здраве. Оказва се, че това далеч не е така, а напротив – глухарчето може да бъде наредено до някой от най-полезните билки. Много малко хора знаят, че глухарчето има толкова силно изразено благоприятно влияние върху здравето ни. Този ефект не е просто мит, а е доказан чрез многобройни клинични проучвания.

При проучвания още през далечната 1875 година е открито, чрез опити с животни, че екстракта от глухарче предизвиква свиване на жлъчния мехур. В следващи експерименти, при интензивно инжектиране на екстракт добит от пресни глухарчета се наблюдава ясно изразено холеретично  действие. Екстракта от глухарче стимулира образуването и отделянето на жлъчен сок, намаля спазмите на гладката мускулатура на жлъчните пътища и проявява противовъзпалителен и дезинфекционен слабителен ефект.

През 1972 учени откриват, че терапията с екстракт от глухарче има ефикасно действие при запек и наднормено тегло. Причината за това действие се крие в неговото разхлабително и холагогно действие.

През 1974 се открива и неговото диуретично действие (диуретиците са лекарствени средства водещи до стимулирано производство на урина). С горчивия си вкус екстрактите от глухарче засилват и отделянето на храносмилателните жлези. Това е причината глухарчето да бъде полезно при субациден гастрит.

През 2017 година учени в САЩ и Канада започват иследвания на ползите на глухарче при третиране на ракови заболявания, в резултат на силното антиоксидантно действие на екстрат от цвета на глухарче. Резултатите от изследванията доказват, че глухарчето е ефективно и при някой видове онкологични заболявания.

В народната медицина глухарчето намира употреба при третиране на чернодробни и жлъчни заболяваня, бъбречни камъни, а също и при третиране на брадавици, мазоли, цирей и екземи.

Лечебните свойства на глухарчето се крият в неговия богат биохимичен състав от:  тераксацин, тераксаксин, тераксантин, блавоксантин, витамини C, A, B2, E, PP, К, Холин, сапонини, манган, желязо, калий, калций, фосфорни соли и протеин.

Други ефекти от глухарчето:

  1. Насърчава здравето на черния дроб – Корена от глухарче е познат в народната медицина като „черен тоник“, проучвания доказват, че това се дължи на неговата способност да увеличива секрецията в жлъчката.
  2. Помага за детоксификация на черния дроб – Витамините и хранителните съставки, които се съдържат в глухарчето, помагат да се пречисти черния дроб и да се поддържа неговата здравословна функция.
  3. Помага при отслабване – Глухарчето помага за разграждането на холестерол и мазнини в тялото.
  4. Засилва имунната система – Проучвания показват че екстрактът от Глухарче може да засили имунната система и да отблъсне микроби.
  5. Глухарчето помага при диабет – Глухарчето влияе на хора страдащи от диабет. То стимулира производството на инсулин и нормализира нивата на кръвна захар.

Борис Николов, създателят на серията БОРАЛИН, е сред хората, които знаят за тайните полезни действия на глухарчето. Той подлага растението на множество тестове и в последствие решава да го използва като допълнение на основната съставка на продукта БОРАЛИН-8 Бабини Зъби. Продуктът се препоръчва при проблеми със ставите. БОРАЛИН-8 стимулира работата на бъбреците и черния дроб. Нормализира нивата на триглицеридите и пикочната киселина.

Ако желаете може да продължите към нашите продукти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *