Един от най-мощните имуностимулатори – Дървесният Бъз

Дървесен Бъз

България притежава огромно богатство от билки. Всеки един от нас трябва да се гордее, че нашата държава разполага с такова изобилие от полезни растения. В народната медицина се използват значителна част от тях с лечебна цел. Още преди време всепризнатия  лечител Петър Димков е споделял на своите пациенти, че Дървесния Бъз е сред най-силните имуностимулатори и е една от най-ценните български билки.

Дървесния Бъз се среща по влажните места, в горите и понякога дори в населените места. В планините се намира на надморска височина до 1500 метра.

Препоръчва се за превенция и лечение на много болестни състояния като неговото действие е най-силно изразено за усилване на отслабнала имунна система. Полезен е при грип, простуда, възпаления на гърлото и дробовете. Приема се за подпомагане на функцията на сърцето и за прочистване на кръвта. Действа противовъзпалително и отхрачващо при проблеми на дихателните пътища, простуда, бронхит, пневмония и туберкулозна кашлица. Понижава кръвното налягане и подпомага функцията на черния дроб. Продължителната употреба действа успокояващо на нервната система.

Дървесния Бъз е богат на биоактивни компоненти. В цветовете на бъза се съдържат етерично масло, гликозид самбунигрин, голямо количество витамин C, холин, рутин, някой органични киселини – валерианова, ябълкова, оцетна както хлорофенова и кофеинова. В състава му могат да бъдат открити също изобутил и изоамиламини.

Благодарение на съдържанието на флавоноиди, Дървесния Бъз има общо укрепващо и имуностимулиращо действие. При прием на билката може да бъде забелязно увеличаване на белите кръвни клетки, противовъзпалителните вещества и цитокини.

На базата на полезните действия на Дървесния Бъз известният български фитотерапвет Борис Николов е разработил продукта БОРАЛН-имун. Той е единственият сироп от Дървесен Бъз достъпен на пазара, който е подходящ за диабетици. Причината за това се дължи на факта, че в неговият състав няма захар, а на нейно място е включена Стевия. Технологията, по която бъза се превръща в течен екстракт е уникална – в нея не се използва алкохол и така полезните действия от Дървесния Бъз се запазват непокътнати.

Ако желаете може да продължите към нашите продукти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *