Магарешкият Бодил – бодлив, но много полезен

Магарешки Бодил

Магарешкият Бодил (от латински – Onopordum acanthium) е двугодишно тревисто бодливо растение с вретеновиден месест корен. Периода му на църфтеж е от началото на месец юни до края на септември. Бодила расте основно по тревисти райони със сравнително суха почва, пътища и изоставени от човека местности.  Магарешкият Бодил е широко разпространен – може да бъде открит из цялата страна на не по-голяма височина от 1600 метра надморска височина. Среща се и извън България – може да бъде открит както в Южна, така и в Централна Европа. Листата на Магарешкия Бодил съдържат сапонини, горчивият сесквитерпенов лактон аркциопикрин и следи от алкалоиди. Цветните кошнички на растението съдържат инулин. Интересен факт е, че в листата, корените и семената на бодливото растение са концентрирани повече от 400 активни вещества! Магарешкият бодил има широка гама активни компоненти, които са причината за терапевтичното му действие.

В тази статия ще обобщим 7 от най-интересните ползи от приема му за нашето здраве:

1. Полезен е за черния дроб

Магарешкият бодил играе ключова роля за нормализирането на функциите на черния дроб Той идва в наша помощ в случайте на хроничен хепатит, възпаления на черниядроб или интоксикация от алкохол. Този ефект е възможен заради силимарина, който се съдържа в него. Той работи като антиоксидант и така предпазва черния ни дроб от оксидативен стрес.

2. Повишава потентността и подпомага простатата

Магарешкият бодил стимулира правилната функция на простатата. Освен това той повишава потентността ни. Това му действие отново се дължи на силимарина в състава му. Силимаринът е силен хепапротектор. Доказано е, че неговата способност като антиоксидант е до десет пъти по силна от тази на Витамин Е. Не на последно място той помага образуването на червени кръвни телца и поддържа нивата на Витамин А, Витамин К, желязо и селен в тялото ни.

3. Има подмладяващ ефект

Магарешкият бодил има подмладява и регенерира организма ни. Една от причините за това негово действие е именно богатия му състав от витамини. Витамин К е важен за добрата функция на сърдечно-съдовата и опорно-двигателната система. Всеки човек трябва да обръща внимание на баланса на този витамин в тялото си, той е от ключово значение за поддръжката на бодростта и жизнеността ни. Приемът на Магарешки Бодил има благоприятен ефект върху косата и кожата.

4. Подкрепя сърцето и кръвоносната система

Това действие на Магарешкия Бодил се дължи на флавоноидите в състава му. Флавоноидите оказват голямо влияние върху сърдечно-съдовата система заради антиоксидантните си свойства. Клиничните проучвания доказват, че приемането на флавоноиди разгражда холестеролните образувания и е доказано благоприятен при сърдечни проблеми.

5. Балансира нервната система

Организиран прием на Магарешки Бодил нормализира обменните процеси в тялото ни. Екстрактите от Магарешки Бодил са полезни при възпаления. Те подпомагат работата на нервната система. Влияние върху нея оказват етеричните масла, съдържащи се в бодливото растение. Те имат противовъзпалително, антисептично, противомикробно, антиоксидантно действие. Екстракти от Магарешки Бодил могат да се използват за регулация на емоционалните нива. Те влияят положително върху нервната ни система.

6. Подпомага разграждането на мазнините и детоксикира тялото

Магарешкият бодил значително засилва секретирането на жлъчен сок. Този сок има жизненоважно значение за функцията на жлъчката и подобрява цялостно храносмилането. При прием се забелязва ускорение на усвояването на хранителните вещества, както и на изхвърлянето на отпадните такива. По този начин тялото изхвърля излишните токсини по-бързо, метаболизмът се засилва, а килограмите влизат постепенно в норма.

7. Засилва имунитета

Магарешкият бодил подсилва имунната система. Този ефект отново се дължи на силимарина в билката. Ефекта от веществото оказва влияние за по-ускореното възстановяване след прекарани болести. Силимарина е полезен при проблеми с дихателните пътища. Препоръчва се при кашлица, епилептични припадъци, диабет, разширени вени и други. Магарешкият Бодил подсилва клетъчните мембрани и активира регенеративните процеси в клетките. Той засилва възстановяването на увредената тъкан и я прави далеч по-устойчива на токсини и инфекции в последствие. Още дни след началото на терапия чрез екстракт от Магарешки Бодил, може да бъде забелязана по-голяма бодрост и свежест в организма ни.

Всички тези благоприятни ефекти от Магарешкия Бодил могат да бъдат срещнати в продукта БОРАЛИН-5, създаден по рецептата на известният Български фитотерапевт Борис Николов. Уникалната формула в продукта съчетава полезните действия от Бабините Зъби с тези на Глога и Магарешкият Бодил. БОРАЛИН-5 нормализира концентрацията на холестерол в кръвта, поддържа нормалната сърдечно-съдова функция и е мощно оръжие срещу инфаркт. Освен това продуктът нормализира и кръвното налягане. БОРАЛИН-5 е добър избор в борбата с лошия холестерол и гарантирана защита за сърдечно-съдовата система.

Ако желаете може да продължите към нашите продукти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *