Лечебните свойства на Жълтия Кантарион

Жълт Кантарион 2

Жълтияткантарион (Hypericum Perforatum) е тревисто растение от семейство Звъникови (Clusiaceae). Той има корен, който е хоризонтално разпростиращ се под повърхността. Неговото стъбло се издига от 20 до 100см над земната повърхност и има голямо разклонение в горната част, където се намира и цветът. Жълтият канратион вирее по сухи и тревисти места. Намира широко разпространение върху територията на България.

Голяма част от полезните действия на Hypericum Perforatum са открити още в древна Гърция. Там билката е била често предписвана от лечители срещу стомашно чревен дискомфорт и настинки. При външни наранявания, наранената област била третирана с масло от жълт кантарион за облекчаване на болката и по-бързо заздравяване.

В днешно време Жълтият Кантарион може да бъде открит в редица лекарства и хранителни добавки. Това се дължи на широкия спектър полезни действия, които билката има. Най забележителните, от които са следните:

  1. Успокоително действие върху нервната система – Това действие се дължи на основната съставка в билката – хиперцинин. Благодарение на нея, Жълтия Кантарион е изключително ефективен срещу леки състояния на депресия, както и психични неразположения. Приема на растението води до повишаване нивата на серотонин (хормон на щастието), което го прави невероятно ефективен за хора с по-напрегнат начин на живот.
  2. Полезен при настинка и грип – Благоприятното действие, което жълтият кантарион оказва при болки в гърлото и хрема, го прави горещо препоръчван от професионалисти за справяне с началните симптоми на настинка и грип.
  3. Средство за лек и спокоен сън – Жълтият Кантарион повишава нивата на мелатонин, хормон произвеждан от организма по време на сън. По този начин, приема на растението води до безпроблемно заспиване и пълноценен сън.

Интересен факт е, че в миналото, младите девойки са се събирали на Еньовден, оплитали са венци от Жълт Кантарион, след което са ги хвърляли в реката и в зависимист от разцъфтяването на увехналите цветчета са определяли кога тяхната ръка ще бъде поискана. Наличието на Жълт кантарион, комбиниран с други билки, в натурални хранителни добавки, като БОРАЛИН-4, където специалната комбинацията между Бабини Зъби и Жълт Кантарион е внимателно подбрана за максимална ефективност, води до забележими облекчения още след първите няколко приема.

Ако желаете може да продължите към нашите продукти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *