Лечебната билка позната като „Дървесен Бъз“

Дървесен Бъз (Sambucus Nigra)

Дървесният бъз (Sambucus Nigra), по-известен в границите на България под наименованията бозик или бузе, е представител на род двусемеделни растения принадлежащ към семейство Бъзови (Caprifoliaceae).

Той може да бъде открит във вид на храст или дърво, най-често достигащо дължина между 3 и 4 метра и по-рядко достигащо до 6-7 метра.

Дървестният бъз има изключително силно развита коренна система, с чиято помощ той достига до такива невероятни височини. Sambucus Nigra може да бъде много лесно разпознат по своите стъбла, чиито разперени клони с мека сърцевина му помагат да изпъкне пред своите събратя. Неговата напукана сиво-кафява кора, помагаща му да бъде забелязан от разстояние, също е отличителен негов белег.

Интересен факт за това растение е, че то цъфти между месеците май и юли, но цветовете на едно дърво се развиват в продължение на 15 дни. Бозикът има множество полезни за човешкия организъм ефекти, най-значимите от които са:

  1. Противовъзпалително действие: това се дължи на наличието на етерично масло в растението, което отслабва възпалението още в началната му фаза и не му позволява да проникне в организма и така да отслаби и заплаши цялото ни тяло.
  2. Имуностимулиращо действие: наличието на множество витамини, предимно витамин С в Дървесният бъз го прави невероятно ефективен и му помага да засили нашия организъм. В миналото нашите прабаби и прадядовци са използвали Дървесния бъз точно защото, както са казвали на времето, той „гони болести“.
  3. Подобряване на кръвообръщението и пречистване на организма: бозикът съдържа така наречените биофлавоноиди (група антиоксиданти), които му помагат да пречисти нашия организъм от някои токсини и да подобри цялостното ни кръвообръщение.

Може да се възползвате от тези полезни действия на Дървесния бъз ако приемате продуктът Здравитал БОРАЛИН-имун. Основната съставка на продукта е именно Sambucus Nigra. Създаден е по уникална рецепта. За по-силно действие върху имунната система към него са добавени Бета Глюкани. Здравитал БОРАЛИН-имун може да бъде приеман от диабетици, тъй като е подсладен със Стевия.

Ако желаете може да продължите към нашите продукти:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *