Обикновен глог – билка с необикновена сила  БИЛКИТЕ НА НИКОЛОВ (ЧАСТ III)

Обикновен глог – билка с необикновена сила БИЛКИТЕ НА НИКОЛОВ (ЧАСТ III)

21 юли 2022

     Глогът съпътства българина от древни времена. Участник в десетки народни традиции и суеверия, както и в още толкова рецепти на знахари.

     Богат на флавоноидни съединения, като хиперозид, кверцитрин, витексин, рутин, рамзонид, каротеноиди, катехинови дъбилни вещества и др..

    Чували сме израза „От трън та на глог” Значението му е на преминаване от по-малкото зло към по-голямото. Растението е известно не само с полезните си плодове, но и със свирепите си трънчета.

     Crataegus monogyna е от благородното семейство на розите. Ще го срещнете в гората като храст или дърво, достигащо 6 метра. Недобросъвестни берачи чупят дръвчето, за да докопат по-лесно плодовете. Това го унищожава безвъзвратно. При шипковите храсти, например, такова отношение води до още по-бурен растеж, а глогът не се възстановява. Цъфти с великолепни бели цветове, които също се прилагат за лечебни цели. Но лечителят Николов препоръчваше да не се берат цветовете, въпреки, че и те имат целебни действия. Вместо това, нека дадем шанс на цветчето да се превърне в плод, който ще бъде още по-богат на фитонутриенти. Знаем и, че всички цветове са работното място на пчелите, от където те черпят прашец, за да го преработят в мед.

     В своите рецепти Борис Николов използва плодовете на глога заради техните кардиотонични качества.  Най-добрите ще откриете през октомври, когато са напълно узрели и червени. Омекналите не се берат. Залейте 2 супени лъжици с 400 мл вода и варете 20 минути. Добавете към 1 л добре филтрирана отвара от бабини зъби и пийте първи ден по 3 супени лъжици сутрин, обед и вечер след хранене. Втори ден – по 4 лъжици и след това по 5 до края на количеството.

 

     Глогът е известен със суперсилата си да тонизира сърдечния мускул и да забавя пулса. Последното може да бъде опасно, затова трябва да се пие дозирано и отговорно. Фитотерапевтът Борис Николов включва екстракт от плодовете на растението в течната формула на Боралин-5. Благоприятно въздейства на правилната сърдечно-съдова функция и спомага за поддържането на кръвното налягане в препоръчителни граници.

Фуростаноловите сапонини оказват благотворно влияние върху концентрацията на мазнините в кръвта и проходимостта на съдовете. Допринася за балансирането нивата на половите и др. хормони в препоръчителни граници. В тази хранителна добавка глогът е комбиниран със силите на Tribulus terrestris и Onopordum acanthium. Ефектът е срещу редица проблеми в сърдечно-съдовата система, както и при патологични нива на различните видове холестерол в кръвта. Самият Николов открива тези въздействия върху себе си в средата на 70-те години на миналия век. Тогава, с няколко седмици приемане на екстракт от билката бабини зъби оздравява напълно от исхемична болест на сърцето, смятана за нелечима. По късно добавя магарешки бодил и глог към кардио формулата и помага на хиляди свои пациенти.

 

     Глогът е редовен участник и в рецептурите на хранителни добавки за нервната система. Известната комбинация мента-глог-валериан я има в аптечката на всяко домакинство.

 

Бонус: Ето какви други любопитни приложения може да има глогът, според народните обичаи от древността.

 

ГЛОГЪТ В БЪЛГАРСКОТО ЛЕЧИТЕЛСКО ИЗКУСТВО (Откъс от енциклопедичния справочник на Васил Канисков „Лечебните растения на България) „Според народните вярвания носи ли човек глогова тояга, е защитен от всякакъв вид нечисти сили. В някои райони на страната вярват, че при първи петли самодивите се превръщат в глогови пръчки. За да не влизат болестите вкъщи, в Пловдивско над вратите се поставя клонче от червен глог. През т.нар мръсни дни, поставеният на прозорците, комините, вратите и тавана черен глог е сигурна защита срещу нашествието на нощните демони. На Гергьовден в някои райони жертвеното агне преди изпичане се украсява с глогов цвят. Това се прави, според народното вярване, за да не проникне в агнето или в дома ламята (злината), която Свети Георги преследва. Многогодишна треска се лекува с пренощувал черен глог във вода, стояла под звездите. При чумна епидемия хората бягат извън селището, като преграждат пътищата след себе си с глогови тръни. На децата се дава да носят кръстче от глог за предпазване от болести и уроки. В много райони на Гергьовден и Еньовден в средата на нивите се хвърля глог за опазване на реколтата от магия и за плодородие. Били са познати и прилагани различни практики против вампирясване на покойници: ако се появи непосредствено след погребението дупка в гроб, в нея се поставя глог; при среща на погребение човек трябва да постави между зъбите си или под ноктите глогово трънче, защото там може да се „укрие” душата на умрелия; а някъде против вампирясване се пробожда с глогов трън петата на починалия. С тръни от глог се лекуват забрали циреи, кожни лишеи и брадавици. В Казанлъшко преди изгрев брадавиците предварително се разчесват с глогов трън, след което всяка брадавица се пробожда с три трънчета. При българомохамеданите в Родопите лечителят поставя в устата си глогов трън, произнася текст от Корана, обикаля в кръг трикратно брадавицата със същото трънче и после го забива в една ябълка. Ябълката се изхвърля, когато се разложи и изгние. Тогава и брадавицата изчезва. В Берковско при бодежи и клини (проблеми в менструалния цикъл и общо проблеми в половата система при жените) баячката бае с взети в ръка 40 глогови трънчета, после ги дава на близък на болния да ги свари във вода и с нея да го изкъпят. Отвара от плодовете на червен глог и до ден днешен се пие при разстройство, а цвят от листа се пие при кашлица и слабо сърце. При гърлобол, главобол и черна жълтеница се пие отвара от черен глог. За да не бъдат урочасани, в миналото воловете са били впрягани с глогови жегли.

 

ПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

Ланджев, Илия. Енциклопедия на лечебните расте-

ния в България, С., Труд, 2010.

 

Канисков, Васил. Лечебните растения на България, С., Изток-Запад, 2011.

 

Вижте още в блога на Боралин:

БИЛКИТЕ НА НИКОЛОВ (ЧАСТ I)  бабини зъби топят шипове и пукат гуми,  следят ги с GPS

Хр. добавки по рецепти на лечителя Борис НИКОЛОВ

прочети още

Избрани публикации от вестници, списания и Интернет здравни портали

прочети още

Очерк за живота и делото на именития лечител, публикуван със съкращения в блога на www.boralin.bg

прочети още

Обобщаваме най-важните ползи на екстрактите от Tribulus terrestris, по рецепти на фитотерапевта Борис Николов

прочети още

Вашите отзиви са важни за нас! С тях помагате и на други хора да помогнат на здравето си, като научат за свойствата на хранителни добавки БОРАЛИН. Благодарим на всички, които подкрепят мисията ни!

прочети още

ОТ АРХИВА: Още изрезки от стари вестници, на тема препаратите БОРАЛИН и техния изобретател Борис НИКОЛОВ

прочети още

Научете за ползите от великата билка с необичайно силни целебни въздействия!

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Постигнете максимален ефект с пълен курс от само 4 бутилки Боралин!

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

"Екстрактът е мощно нестероидно средство, полезно за хормоналния фон и за редица други състояния"

прочети още

"Едно от най-ценните действия е понижаване на холестерола."

прочети още

По рецепти на народния лечител Борис НИКОЛОВ

прочети още

ОТ АРХИВА: Публикации във вестник Лечител от далечната 1992 г.

прочети още

Как се приготвя чай от бабини зъби за шипове по рецепта на българския лечител Борис НИКОЛОВ?

прочети още

Вижте част от книгата на лечителя Борис НИКОЛОВ

прочети още

Хранителна добавка укрепва ставите, отбранява ни и от холестерола

прочети още

Първите експерименти са извършени в ИСУЛ и върху доброволци от ВМА

прочети още

Хипократ: Нека храната ви бъде лекарство и лекарството храна!

прочети още

Вижте старата опаковка на ЛОРАЛИН преди 2014 г., от когато е новата ни визия

прочети още

Холестеролните плаки в организма са причина за инфаркти

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин" .

прочети още

"Бабини зъби. Единият вариант за ползване е като си купите готовия продукт Боралин..."

прочети още

ОТ АРХИВА: Списание "Родолюбие" от 1990 г. пише за билкаря и неговите открития

прочети още

Zdrave.org посвещава обстойна статия на Б. Николов и неговия Боралин

прочети още

Многопосочните въздействия на тази течна формула, направиха БОРАЛИН-4 любима хранителна добавка на хиляди

прочети още

Гледайте интервю с НИКОЛОВ, телевизионни демонстрации на негови рецепти и други видео материали.

прочети още

БНТ "Бързо, лесно, вкусно" Рецепта на Б. Николов с бабини зъби, демонстрирана от неговия внук Ю. Димитров

прочети още

Хранителни добавки с половин век история и клинично доказани въздействия

прочети още

Подгответе имунната система за предизвикателства!

прочети още

"Растението убиец на холестеролните плаки" в 30000 тираж като приложение на в-к 24 часа през 2007 г.

прочети още

Всичко важно за бабини зъби, БОРАЛИН и Борис НИКОЛОВ

прочети още
Най-българската билка
17 февруари 2022

Кое е растението, на което е посветена книгата на лечителя Николов?

прочети още

Как да сме №1 в лекарския кабинет, на работа, след работа и... в леглото?

прочети още

"Една от много добре изучените билки, благодарение най-вече на лечителя Борис Николов..."

прочети още

Юлиян Димитров демонстрира рецепта на Борис Николов в предаването по ТВ7 "Споделено с Вихра"

прочети още

По рецепти на народния лечител Борис НИКОЛОВ

прочети още

Научете от бестселъра на фитотерапевта Борис Николов

прочети още

Билкови добавки Боралин в промо пакети "Максимален ефект"

прочети още

Станете последователи на instagram профила на Боралин!

прочети още

След три издания, книгата на Борис Николов вече е достъпна за читателите в столични и регионални библиотеки.

прочети още

Деси получи пратка БОРАЛИН

прочети още

Производство на хранителни добавки и козметика на ишлеме

прочети още

"Еликсир на петрички лечител спасява човешкото сърце само за 3 дни! Най-ефикасният метод на Борис Николов е този с бабините зъби"

прочети още

Благодарим на всички за участието! Ето и четиримата победители в нашата томбола...

прочети още

Можете да намерите пълната гама Боралин вече и в аптеки Фрамар! Попитайте за допълнителни пакетни отстъпки нашия Инстаграм модел и инфлуенсър Десислава Стоянова!

прочети още

Магазин „Здравница” е дългогодишен партньор на Боралин

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра!

прочети още

Най-претоварените здравни институции по празниците са Бърза помощ и черния ни дроб.

прочети още

За да помага на близки, младият Николов обикаля дрогериите, но се оказва, че никой аптекар не е и чувал за Tribulus terrestris

прочети още

actualno.com: Лечителят Борис Николов ни остави тайна рецепта, която използваше бай Тошо

прочети още

Как да повишим мощността и да удължим живота на този агрегат?

прочети още

През 1993 г. ИСУЛ тества и официално признава капките Боралин

прочети още
"168 часа" за Николов:
14 ноември 2021

"Открива катализатор, който оптимизира действието на илача"

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

„Малко преди да се спомине, бай Борето Николов ми каза що да сторя, ако искам моторчето в гърдите ми да работи като швейцарския часовник на Живков“

прочети още

Опитай пълен курс от само 4 опаковки + още 1 подарък!

прочети още

Най-известната рецепта на фитотерапевта Петър Димков.

прочети още

Търсете Боралин и в магазините на FHL - Фитнес и здраве

прочети още

Гледайте единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Комбинирайте с Боралин-4 или Боралин-8 за подкрепа на гръбнака и ставите

прочети още

Прадедите ни сваляли булото на младоженката с шипков клон. Шведите ядат супа от шипки. Любима рецепта на фитотерапевта Борис Николов за шипково вино.

прочети още

Интервю от 2012 г. с Юлиян Димитров - внук и ученик на лечителя Борис Николов

прочети още

"Борис Николов е сред най-известните български лечители. За него са писали дори чуждестранни медии...."

прочети още

Трънливата билка тормози летовниците

прочети още

Възползвайте се от летните предложения на промо пакети "Максимален ефект"

прочети още

Богата билкова аптека в центъра на София

прочети още

Боралин ви подарява ваучер за половината от цената на цикъл консултации с нутриционист

прочети още

В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Разработва технология за оптимално извличане на целебните съставки

прочети още

Второ участие в "Бързо, лесно, вкусно" на Юлиян Димитров - внук и ученик на фитотерапевта Борис Николов.

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Боралин в промо пакети с други продукти

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Как да помогнем на бъбреците и черния дроб?

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

Билкова сервизна акция за двигателя!

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

За цялата фамилия, за всички в офиса - 20 опаковки различни видове Боралин на изгодна цена + много подаръци и безплатна доставка

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

"Три комисии заключават, че лекарство с такъв бърз ефект няма"

прочети още

Комбинация от билки в подкрепа на гръбнака

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Публикувано на страницата на "Здраве и вино"

прочети още

Когато си опитал всичко, време е за тази билкова комбинация

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Изгодни пакетни предложения пълен курс Боралин.

прочети още

QR код за директно присъединяване към единствената Фейсбук група, посветена на билката бабини зъби (Tribulus terrestris)

прочети още

"Екстрактите от серията Боралин правят тези процеси обратими"

прочети още

Възможно ли е да "рециклираме" износените стави?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Как да си №1 в спорта, на работа, след работа и в... леглото?

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Последвайте ни в социалната мрежа!

прочети още
Схема на прием
2 януари 2021

Ето схемата, по която се приема Боралин-4, 5 и 8

прочети още

Възползвайте се от зимните предложения на промо пакети "Максимален ефект"

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Близо половин век за Боралин-5 се говори от уста на уста

прочети още

Въпреки закачливото си име, билката има мощно действие върху организма. Как да избегнем страничните ефекти и да се насладим на ползите от екстрактите Боралин по рецепти на фитотерапевта Борис Николов?

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Николов разработва съвместно с военни медици препарат с кодово име Б1

прочети още

Възползвайте се от есенните предложения на промо пакети "Максимален ефект"

прочети още

Изобретенията на Николов привличат вниманието на военните

прочети още

Благодарение на ТВ "Евроком", посланието на Боралин стигна до хиляди зрители

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Изобретение на наш лечител от 1976г. изумява медици с ефективността си.

прочети още

Боралин-1 е вашата начална спирка към промяната!

прочети още

Научете за ползите от великата билка с необичайно силни целебни въздействия!

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Търсете бестселъра на Борис Николов във верига книжарници Сиела

прочети още

Възползвайте се от пролетните предложения на промо пакети "Максимален ефект"!

прочети още

Още една публикация в Интернет страницата на в-к 24 часа на тема Борис Николов, неговия Боралин и билката бабини зъби. ЛЕЧИТЕЛЯТ БОРИС НИКОЛОВ: БЪЛГАРСКАТА „ВИАГРА” СЕ КАЗВА БАБИНИ ЗЪБИ

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”

прочети още

Благодарение на Борис Николов, Живков изкарва до дълбоки старини без кръвно и холестерол

прочети още

Публикация в Интернет страницата на в-к Труд на тема Борис Николов, неговия Боралин и билката бабини зъби.

прочети още

Изданието на Национална асоциация на пчеларитe вестник "Пчели" пише за Борис Николов и билката бабини зъби

прочети още

Любимият блогър Невена Босилкова пише за нашите продукти!

прочети още

Билката може да бъде и опасна, ако се прекалява с нея

прочети още

Уважаваният блогър подпали Мрежата с тази статия с близо 200000 прочита

прочети още