OFFNEWS: Билката бабини зъби е уникалното завещание на лечителя Борис Николов към българите

OFFNEWS: Билката бабини зъби е уникалното завещание на лечителя Борис Николов към българите

20 ноември 2023

 

 

Автор: Радост Станчева

 

Връзка към оригиналната публикация ТУК: offnews.bg/zdrave/bilkata-babini-zabi-unikalnoto-zaveshtanie-na-lechitelia-boris-nik-812953.html

 

• Бестселърът „Растението убиец на холестеролните плаки” претърпя три издания и многохилядни тиражи

 

• Днес Фамилия „Боралин” се развива като семеен бизнес

 

• Блиц-интервю с Юлиян Димитров, внук на известния билкар

 

 

За целебната сила на билката бабини зъби (бот. tribulus terrestris) са изписани „тонове” информация: строго научни доклади с медицинска тежест, популярни медийни публикации, ласкави отзиви на пациенти в социалните мрежи... Мощните лечебни свойства на tribulus terrestris, тази типично българска билка, отдавна са доказани във времето. Лечебното растение е ботаническо съкровище за България – истинска панацея за много болести, а всепризнат откривател на билката е народният лечител Борис Николов (1922-2009 г.)

За известния фитотерапевт също е писано и казано много през годините. Припомняйки основните моменти от благородната му кауза да лекува хората, тук ще ви разкажем нови и интересни факти от неговата по-лична история. Историята на един уникален българин, който разработи и ни завеща легендарната билка бабини зъби, благодарение на която създаде и популярната билкова серия „Боралин”.

 

Снимка фотоколаж: Авторката

Борис Николов е роден в Петрич през 1922 г. Като ученик заболява тежко от хемороиди, а после и от остра дизентерия, отслабва драстично и получава възпаление на ставите на краката. Поради влошеното си здраве е принуден да прекъсне училище за една година. Тогава македонската знахарка баба Дивлевица го научава как да приготвя лековита отвара от бабини зъби, с чиято помощ Борис преодолява здравословните проблеми. Така още в детството той преживява чудото на оздравяването благодарение на целебната билка.

 

... Минават години, а здравословните проблеми се завръщат. През 1963 г. при бране на череши Борис Николов пада от дървото и силно натъртва целия си гръб. С времето гърбът почва да се схваща и се появяват болки по целия гръбначен стълб. Не стига това, но се натрупват и други страдания: исхемична болест на сърцето, подуване на ставите в колене и глезените, бързо изморяване при изкачване на стълби... И за „капак”, почва да забравя имена и дати, трудно сборува цифри (сборът му се губи), не може да си спомни скорошни събития. Изобщо, симптомите на болестта Алцхаймер вече са факт... По това време

 

Николов е само на 53 години, а се чувства като развалина,

мислейки, че му остават най-много година или две живот. И тогава идва обратът – спомня си как се е излекувал чрез бабините зъби като ученик. Започва пак да вари отварата, прави си редовно и чай от насипната билка. Постепенно болките в сърдечната област намаляват и отзвучават, сърцето му възвръща нормалния си ритъм. Отоците в коленете и глезените са туширани и скоро също изчезват. Паметта му се възстановява, започва да се чувства обновен човек.
„Тогава си казах, че ще живея поне още 20 години! Изживях и мъкнах на гърба си страшни болки през тези години. Сега е трудно да се повярва, но човек може да го разбере само ако го е преживял...”.

 

Ето тази история ми разказа известният вече лечител при първата ни среща през януари, 1990 г. Тогава си бях записала час и отидох за консултация при него като обикновена пациентка. Нарочно не споменах, че съм журналистка и че пиша главно по здравни теми. Исках първо лично да изпробвам лечението му и ако се окаже ефикасно за мен, тогава да се афиширам. Родителите ми също имаха куп здравословни проблеми; баща ми трябваше спешно да бъде опериран от аденом на простатата и лекарите твърдяха, че операцията е единственото решение...

 

Нашите лични истории създават историята на „Боралин”

Борис Николов ме изслуша внимателно, зададе ми и доста въпроси, главно за проблемите на родителите ми. После написа на лист хартия схемата на прием на капките „еликсир”: първо за баща ми, после за майка, и накрая – за мен. Бяха три различни, индивидуални комбинации от няколко вида „Боралин”, които той вече произвеждаше. Баща ми стриктно спази лечебната схема, приемайки капките 3-4 месеца, нормализира простатата и избегна операцията. Майка ми и аз също имахме осезаемо подобрение.

 

След 4 месеца отново отидох при лечителя (този път в „официалното” си журналистическо амплоа) в домашния му кабинет в столичния квартал „Слатина”, където приемаше пациентите си. Направих обстойно интервю с него, главно за прелома в живота му: кога и как е започнал да прави опитите си с извлека от целебната билка, какви са били резултатите и развоят в лечебната му практика. Вторият му разказ беше също толкова интересен за мен, колкото и първият.

 

„Още през 1976 г. моя милост, агроном по образование, вече бях придобил известен опит в прилагането на бабините зъби първо върху себе си, отчитайки добрия ефект за здравето си. (Винаги изпробвам конкретната отвара или препарат първо върху себе си, за да съм сигурен, че няма вредно въздействие.) През същата ‘76 година направих специален воден извлек от „бабината” билка за свой колега и така го излекувах от хемороиди. Затова приемам тази година за официално начало на лечебната ми дейност. През следващите няколко години пак чрез тези билкови извлеци, получени изцяло на водна основа като чист, тотален воден извлек, и подобрявани в домашната ми лаборатория, успях да помогна и на други хора да се излекуват от различни заболявания: хипертония, висок холестерол, радикулит, шипове, дископатия, спондилоза, коксартроза, гонартроза, болни бъбреци, аденом на простатната жлеза, акутни рани и др.”, сподели фитотерапевтът.

 

Фотоколажът в началото на статията илюстрира автентични моменти от богатата история на билката бабини зъби и на нейния откривател за България. Кадрите са от личния архив на Борис Николов и на неговия внук Юлиян Димитров.
През 1984 г. заедно с български лекари и учени Борис Николов провежда системни експерименти с хранителната добавка Боралин-1 върху зайци във вивариума на болница „Царица Йоана” (ИСУЛ) в София, а по-късно и върху пациенти.

 

Експериментите доказват разграждане на вредните холестеролни плаки,

образувани от кристализирането на нископлътния (лош) холестерол, в комбинация с калция по стените на кръвоносните съдове и по ставите. След няколко години във Военномедицинска академия (ВМА) се организират и други експерименти с различни препарати, приготвени от бабините зъби, върху пациенти доброволци. Проведеното успешно лечение с тези препарати респектира и дори изумява три медицински комисии във ВМА...

 

И така, в началото на 90-те години на миналия век военните провеждат специални клинични изпитвания във ВМА, като взимат решение два от продуктите на Николов да бъдат въведени в армейската медицина. Но в смутните времена на прехода започват сложни реформи в българската армия и фитолечението бива изоставено.
Все пак, Борис Николов получава от здравното министерство едно от първите разрешителни в България за практикуване като народен лечител. С годините той целенасочено усъвършенства екстракта, развивайки технологията си за оптимално извличане на целебните съставки от tribulus terrestris, като увеличава ефекта чрез добавяне и на други лечебни растения. Така постепенно, с вещина и всеотдайност към своите болни, Николов разработва и утвърждава билковата серия „Боралин”. Неин кръстник, който дава това название, всъщност е един от първите излекувани пациенти на лечителя, който прави асоциация с името му – Борис...

 

Чудодейно вълшебство, мит или реална панацея?

През 80-те и 90-те години години популярността на Николов нараства неимоверно, като записаните болни чакат седмици и месеци за преглед. „За повече от 20 години през кабинета ми минаха над 9000 пациенти. Цели 37 години се уча да подобрявам извлека”, казва самият лечител. През годините той грижливо води картотека на всички свои пациенти, независимо от сложността на заболяванията им.

 

Установява се, че уникалната родна билка бабини зъби действително притежава широк лечебен спектър. Създадените на нейна основа Боралинови препарати спомагат при лечението на множество заболявания като артериална хипертония, пиелонефрит, чернодробни проблеми, емфизем на белия дроб, тежко главоболие и разстройства на нервната система, синузит и хронична хрема, мастопатии, конюнктивити и възпаления на очите, ставни заболявания, намалена сексуална потентност, занижена работоспособност, хронична умора и др. Бабини зъби с пълно право е наречена „естествена виагра от българската природа ”, защото повишава либидото и потентността и в крайна сметка... вдига самолета при мъжете.

 

Целебният ефект на прочутата билка до голяма степен се дължи на т. нар. фуростаноловите сапонини в извлека от tribulus terrestris, които прочистват сърдечно-съдовата система от шлаки и токсини. С подобряването на кръвооросяването на даден проблемен орган, жлеза или става се повлияват и хронични заболявания и като висок холестерол и натрупване на холестеролни плаки, слединсултни състояния, гръбначни и ставни проблеми, дори грип и вирусни инфекции.

 

Лечебният спектър наистина е внушителен... Няма измислени митове, има само доказани медицински факти, които обаче звучат като легенди. Остава ни да запомним някои от горните заболявания, които са и наши проблеми, и просто да изпробваме въздействието на вълшебната билка, която ни се усмихва с... бабините си зъби.

 

И малко полезна ботаника

„Бабиното зъбче” в реален макроплан
Макроснимка: Стефан Белев

 

 

Tribulus terrestris, или трабузан, е едногодишно тревисто растение от клас двусемеделни. Широко използвано е в народната медицина и във фармацията. Листата му са чифтоперести, с елипсовидна форма, а цветчетата цъфтят в лимоненожълто. Плодът е покрит с остри шипове, приличащи на зъбчета. А защо точно „бабини” (а не „дядови” например), виж, това не се наемам да тълкувам. Така или иначе, нашият народ им е дал името бабини зъби вероятно още преди векове... След узряването си билката се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Те са толкова остри, че пукат гумите на велосипедистите или се забиват в стъпалата на босите хора.

 

Растението е най-разпространено по песъчливи и каменисти места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Негови компактни находища се срещат в Южна България, по Черноморието, в Странджа, както и в района на Петрич.

 

При една от нашите срещи Борис Николов ми сподели, че именно българската билка бабини зъби е най-качествена и лековита от всички подобни, растящи по други земи в Европа и Азия. Спомена дори, че расте и в Китай, но беше убеден, че именно нашата България е „царицата” на тази билка...

 

Да хвърлим и един по-широк поглед към възприемането на бабини зъби в обществото, сред хората. Медиите обикновено първи реагират, когато се случват лоши, негативни събития, и по-рядко отразяват добрите новини. Не е така обаче с нашата „царица”.

 

Присъствието на билката в българските медии бележи заслужена популярност

Благодарение на неуморната, ежедневна изследователска отдаденост на Борис Николов към бабините зъби, билката постепенно добива известност. Журналистите проявяват нескрит интерес към полезните й качества, пресата разширява тази тематика, а с навлизането на интернет в началото на новия век информацията се разраства максимално.

 

След 2000 г. вестник „24 часа” разказва за делото на известния народен лечител в три специални публикации, което рязко повишава интересът на читателите като потенциални пациенти на Николов. Стотици хора звънят, за да се запишат за преглед при фитотерапевта, а той не смогва да приеме всички желаещи...

 

Следва книгата на журналиста Николай Москов „Най-добрите български лечители”, с любопитен очерк за фитотерапевта. Появяват се множество публикации за бабини зъби и за „Боралин” и в други вестници, както и в почти всички електронни медии. Продължителят на делото на знаменития лечител – внукът му Юлиян Димитров, често е канен в различни медийни формати. Ще споменем в резюме само най-любопитните му тв-участия: кулинарното предаване на Ути Бъчваров „Бързо, лесно, вкусно”, „Споделено с Вихра” по ТV-7, добре познатата рекламна кампания на „Боралин” по телевизия Евроком и др.

 

Видео с участието на Ю. Димитров в предаването на шеф Ути Бъчваров можете да видите тук:

 

 

А пълна информация за медийното отразяване на цялата билкова тематика ще намерите в блога на фирмения сайт – https://boralin.bg/news.html.

 

Лечителят умееше не само да лекува. Любимо негово занимание беше да си води записки, да поддържа пациентската си картотека и да пише убедително. Първото издание на книгата му

 

"Растението убиец на холестеролните плаки"

 

се появи през 2006 г. в скромния тираж от 1000 броя, с логото на издателство "Български писател". Само година по-късно вестник "24 часа" купува правата и отпечатва рекордните 30 000 броя, разпространени като приложение към вестника. За броени месеци книгата става истински бестселър. Последното трето издание излиза през 2018 г., с нови страници от оригиналния ръкопис, не намерили място в предишните две издания. Богата на полезна информация, книгата съдържа откъси от интервюта, кореспонденции и документи, открити в личния архив на лечителя.

 

 

Бестселърът на лечителя претърпя три издания и
многохилядни тиражи

 

Днес фамилната фирма "Боралин" ЕООД продължава делото на Борис Николов. Едноименното издателство представя на читателите третото преработено и допълнено издание с важни рецепти и полезна информация за билковите сиропи „Боралин”, които са в промишлено производство и дистрибуция като регистрирани хранителни добавки. Сбъдва се мечтата на Борис Николов билковите му препарати да се появят по рафтовете на аптеките, за да бъдат достъпни за всеки нуждаещ се.

 

През 2022 г. издателството организира благотворителна кампания, като предостави над 500 броя от новата книга на различни столични и регионални библиотеки в страната.

Борис Николов напуска неочаквано този свят на 18 юли 2009 г., броени дни преди да навърши 87 години. До последния си ден той работи и приема болни, чувства се в отлично здраве.

 

Фамилната фирма „Боралин” поема цялата последваща работа по разработката и дистрибуцията на едноименните билкови добавки. Само година след кончината на лечителя, през 2010 г., фирмата едновременно пуска на пазара най-известните билкови комбинации на Борис Николов: „Боралин-4, „Боралин-5” и „Боралин-8”.

Отваря се нова делова страница за марката „Боралин”

Повече от 10 години продължава упоритата работа на внука на лечителя – Юлиян, по прилагане на рецептите на дядо му. Заедно със съпругата си Камелия, която е инженер-химик, двамата си поделят отговорностите по семейния бизнес.

 

 

Семейство Димитрови продължава фамилната
„боралинова” традиция
Снимка: Димитър Панджеров

 

Поради големия интерес, тук даваме извадка с полезна информация за най-търсените и популярни билкови добавки от продуктовата серия на Фамилия „Боралин”: Боралин-4Боралин-5 и Боралин-8.

„Боралиновата” традиция продължава успешно и чрез съвременния формат на общуване в социалните мрежи. Билковите рецепти на Борис Николов, създателя на известната търговска марка, имат своя пълнокръвен публичен живот, защото

социалните мрежи харесват „Боралин”

Можете да се убедите в това, ако посетите съответните страници във Фейсбук:

 

-Официалната страница на „Боралин”:

https://www.facebook.com/boralin.bg

 

-Групата общност: https://www.facebook.com/groups/tribulus

 

И не на последно място, да прочетете откровени читателски отзиви и мнения на излекувани пациенти.

 

Всичко за Фамилия „Боралин”, четете в сайта Boralin.bg.

 

А ако ви е любопитно да разберете нови и непознати факти за лечителя Борис Николов в личен план, погледнете и интервюто с неговия внук Юлиян Димитров.

 

Блиц интервю с Юлиян Димитров:

Дядо ми беше душата на всяка компания, пееше македонски народни песни

През 2000 г. Юлиян защитава магистратура по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в редица медии като репортер, редактор и радиоводещ. През 2006 г. зарязва кариерата и се включва в строителната фирма на баща си. Сред обектите, с които се гордее, са първият дигитален театър в България „Алма Алтер" и строежа на Медицинския факултет на СУ. Междувременно през годините е неотлъчно до дядо си: помага в лабораторията, приема обаждания в кабинета му, обикаля България за билки и работи по ръкописите на лечителя.

 

 

Николов свири и пее...
Снимка: Личен архив

 

Да добавим нови щрихи към образа на Борис Николов: какъв човек беше вашият дядо в живота? Извън работата си, какво най-много обичаше да прави, имаше ли си хоби?

Учил е за агроном, оттук и интересът му към растенията. Пишеше учебници за селскостопански техникуми. Пенсионира се като инспектор в Министерство на образованието. Негова заслуга са популярните навремето и отдавна забравени СПТУ (Средно-професионални технически училища), дали път в живота на много млади хора през миналия век. Ала вместо заслужена почивка като пенсионер, започва мисията му на лечител.

От семейните снимки в личния ви архив разбираме, че лечителят е свирил на китара, пеел е, излизал е и на сцена...

Да, на семейните събирания той беше душата на цялата компания. Свиреше разкошно на китара и ни пееше македонски народни песни. Така изливаше носталгията по земята на дедите си, които са били бежанци след сръбските гонения.

Иначе беше толкова посветен на пациентите си, че рядко му оставаше време за забавления. Цял ден приемаше болни в кабинета си и експериментираше като алхимик в домашната си лаборатория. Работеше по катализаторен процес, който засилва билковите формули и намалява страничните ефекти. С баща ми Пламен бяхме неговите помощници и ученици.

С баба ми Мила много обичаха градината си в село Безден. Дядо се ядосваше, че билката бабини зъби отказва да вирее там, въпреки опитите му да я култивира. Затова пътешествахме със стария трабант да берем билки чак в Петричко или в Розовата долина.

Коя беше любимата песен на дядо ви?

Той пееше доста македонски песни, но най-любима му беше "Айде да йодимо долу в Струмица".

Познавате работата на дядо си от дете. (Той ви обявява за свой асистент – помагате му още от ученическите си години.) Останаха ли още несвършени неща, които ви е завещал и които тепърва бихте осъществили?

 

Лечителят със своя внук Юлиян Димитров
Снимка: Личен архив

 

Основната цел на фамилната ни фирма е да организираме производството на всички рецепти, които ни завеща Борис Николов. Засега сме пуснали най-важните шест разновидности „Боралин”, покриващи проблеми, в корена на които са намалено кръвооросяване, хоромонален дисбаланс, ошипявания и дори холестеролни проблеми. Продължава работата на нашите експерти по разработката на още три продукта „Боралин” под номера 2, 6 и 7, както и „Боралин-3 серум”.

 

Неотдавна наши „производители” се пробваха да пуснат на пазара различни имитации-ментета, използвайки марката „Боралин”. Как се справяте с нелоялната конкуренция?

По стар български обичай, когато някой създаде нещо хубаво и с необичайно силен ефект, веднага ще се намерят хитреци, които да откраднат не просто идеята, а даже и името на продукта. Това, че „Боралин” е регистрирана търговска марка, не ни помогна особено да спечелим делата срещу нарушителите, но поне спряха да пробутват фалшив „Боралин” на хората и да използват името на дядо ми.

Отскоро имам пресен пример: билковите ни препарати станаха такъв хит в телешопа на една от националните ни телевизии, че шефовете се изкушиха просто да пуснат уж същото, но под тяхна „марка”.

Всъщност, радвам се, защото няма по-голям комплимент за един производител на качествени продукти от това, на пазара да се появят техни имитации.

 

Връзка към оригиналната публикация ТУК: offnews.bg/zdrave/bilkata-babini-zabi-unikalnoto-zaveshtanie-na-lechitelia-boris-nik-812953.html


Боралин-1 напира да излезе от реактора

прочети още

с бабини зъби и жълт кантарион

прочети още

Вижте видео представяне на книгата на Николов

прочети още

Вашите отзиви са важни за нас! Благодарим на всички, които подкрепят мисията ни!

прочети още

ИНФОФАРМА: не малка роля за това изиграва лечителската практика на Борис Николов и неговите препарати от серията Боралин

прочети още

Статия във вестник 24 часа от 14 април 2007 г., посветена на Боралин

прочети още

Научете за ползите от великата билка с необичайно силни целебни въздействия!

прочети още

против образуване на холестеролни плаки в кръвоносните съдове

прочети още

Очерк за живота и делото на именития лечител, публикуван със съкращения в блога на www.boralin.bg

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Публикация в Интернет страницата на в-к Труд на тема Борис Николов, неговия Боралин и билката бабини зъби.

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитвания на препаратите “Боралин”

прочети още

Воден моно екстракт от шампионската билка Tribulus terrestris

прочети още

Избрани публикации от вестници, списания и Интернет здравни портали

прочети още

Избрани публикации от вестници, списания и Интернет здравни портали

прочети още

"В секса няма нищо лошо и срамно... Той е изкуство"

прочети още

Избрани публикации от вестници, списания и Интернет здравни портали

прочети още

ОТ АРХИВА: Още изрезки от стари вестници, на тема препаратите БОРАЛИН и техния изобретател Борис НИКОЛОВ

прочети още

Обичате ли нашия висококачествен сироп от дървесен черен бъз?

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Скромното глухарче крие неподозирана мощ

прочети още

ОТ АРХИВА: Публикации във вестник Лечител от далечната 1992 г.

прочети още

Гледайте единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Благодарение на ТВ "Евроком", посланието на Боралин стигна до хиляди зрители

прочети още

Обобщаваме най-важните ползи на екстрактите от Tribulus terrestris, по рецепти на фитотерапевта Борис Николов

прочети още

При нежния пол помага за по-лекото понасяне неудобствата на климакса

прочети още

Глогът е известен със суперсилата си да тонизира сърдечния мускул

прочети още

Най-после на пазара се появи беззахарен сироп от дървесен черен бъз

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

В-к ТЕЛЕГРАФ публикува малко известни рецепти на лечителя Борис Николов

прочети още

Билката бабини зъби получава огромна известност от лечителя Борис Николов

прочети още

Научете за ползите от великата билка с необичайно силни целебни въздействия!

прочети още

Чюнка, кочи глави, трабузан или... бабини зъби

прочети още

Избрани вериги книжарници и магазини, където е достъпна книгата на Николов

прочети още

Постигнете максимален ефект с пълен курс от само 4 бутилки Боралин!

прочети още

"Екстрактът е мощно нестероидно средство, полезно за хормоналния фон и за редица други състояния"

прочети още

"Едно от най-ценните действия е понижаване на холестерола."

прочети още

По рецепти на народния лечител Борис НИКОЛОВ

прочети още

Как се приготвя чай от бабини зъби за шипове по рецепта на българския лечител Борис НИКОЛОВ?

прочети още

Вижте част от книгата на лечителя Борис НИКОЛОВ

прочети още

Хранителна добавка укрепва ставите, отбранява ни и от холестерола

прочети още

"Толкова много ме болеше, изобщо не можех да работя. Докато не започнах илача на Борис Николов"

прочети още

Първите експерименти са извършени в ИСУЛ и върху доброволци от ВМА

прочети още

Билкови хранителни добавки по рецепти на лечителя Борис НИКОЛОВ

прочети още

Хипократ: Нека храната ви бъде лекарство и лекарството храна!

прочети още

Вижте старата опаковка на БОРАЛИН преди 2014 г., от когато е новата ни визия

прочети още

Холестеролните плаки в организма са причина за инфаркти

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин" .

прочети още

"Малко преди да си отиде, той разкрил една от многобройните си рецепти"

прочети още

"Бабини зъби. Единият вариант за ползване е като си купите готовия продукт Боралин..."

прочети още

ОТ АРХИВА: Списание "Родолюбие" от 1990 г. пише за билкаря и неговите открития

прочети още

Zdrave.org посвещава обстойна статия на Б. Николов и неговия Боралин

прочети още

Многопосочните въздействия на тази течна формула, направиха БОРАЛИН-4 любима хранителна добавка на хиляди

прочети още

Гледайте интервю с НИКОЛОВ, телевизионни демонстрации на негови рецепти и други видео материали.

прочети още

БНТ "Бързо, лесно, вкусно" Рецепта на Б. Николов с бабини зъби, демонстрирана от неговия внук Ю. Димитров

прочети още

Хранителни добавки с половин век история и клинично доказани въздействия

прочети още

Подгответе имунната система за предизвикателства!

прочети още

"Растението убиец на холестеролните плаки" в 30000 тираж като приложение на в-к 24 часа през 2007 г.

прочети още

Всичко важно за бабини зъби, БОРАЛИН и Борис НИКОЛОВ

прочети още

Рецептите на фитотерапевта Борис Николов

прочети още

Колегите проявяват интерес към бабините зъби и стават първите му пациенти

прочети още
Най-българската билка
17 февруари 2022

Кое е растението, на което е посветена книгата на лечителя Николов?

прочети още

Как да сме №1 в лекарския кабинет, на работа, след работа и... в леглото?

прочети още

"Една от много добре изучените билки, благодарение най-вече на лечителя Борис Николов..."

прочети още

Юлиян Димитров демонстрира рецепта на Борис Николов в предаването по ТВ7 "Споделено с Вихра"

прочети още

По рецепти на народния лечител Борис НИКОЛОВ

прочети още

lekuvai.bg пише за Николов и неговите рецепти

прочети още

Научете от бестселъра на фитотерапевта Борис Николов

прочети още

Билкови добавки Боралин в промо пакети "Максимален ефект"

прочети още

Станете последователи на instagram профила на Боралин!

прочети още

След три издания, книгата на Борис Николов вече е достъпна за читателите в столични и регионални библиотеки.

прочети още

Деси получи пратка БОРАЛИН

прочети още

Производство на хранителни добавки и козметика на ишлеме

прочети още

"Еликсир на петрички лечител спасява човешкото сърце само за 3 дни! Най-ефикасният метод на Борис Николов е този с бабините зъби"

прочети още

Благодарим на всички за участието! Ето и четиримата победители в нашата томбола...

прочети още

Можете да намерите пълната гама Боралин вече и в аптеки Фрамар! Попитайте за допълнителни пакетни отстъпки нашия Инстаграм модел и инфлуенсър Десислава Стоянова!

прочети още

Бабини зъби спомага и за регулирането на кръвната захар

прочети още

Магазин „Здравница” е дългогодишен партньор на Боралин

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра!

прочети още

Най-претоварените здравни институции по празниците са Бърза помощ и черния ни дроб.

прочети още

От народната лечителка баба Дивлевица, която също е от Македонския край, той научава за лековитата билка

прочети още

За да помага на близки, младият Николов обикаля дрогериите, но се оказва, че никой аптекар не е и чувал за Tribulus terrestris

прочети още

Actualno.com: Лечителят Борис Николов ни остави тайна рецепта, която използваше бай Тошо

прочети още

Д-р Папазова за лечебните свойства на Бабини зъби

прочети още

Как да повишим мощността и да удължим живота на този агрегат?

прочети още

През 1993 г. ИСУЛ тества и официално признава капките Боралин

прочети още
"168 часа" за Николов:
14 ноември 2021

"Открива катализатор, който оптимизира действието на илача"

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

„Малко преди да се спомине, бай Борето Николов ми каза що да сторя, ако искам моторчето в гърдите ми да работи като швейцарския часовник на Живков“

прочети още

Опитай пълен курс от само 4 опаковки + още 1 подарък!

прочети още

Най-известната рецепта на фитотерапевта Петър Димков.

прочети още

Търсете Боралин и в магазините на FHL - Фитнес и здраве

прочети още

Комбинирайте с Боралин-4 или Боралин-8 за подкрепа на гръбнака и ставите

прочети още

Прадедите ни сваляли булото на младоженката с шипков клон. Шведите ядат супа от шипки. Любима рецепта на фитотерапевта Борис Николов за шипково вино.

прочети още

Интервю от 2012 г. с Юлиян Димитров - внук и ученик на лечителя Борис Николов

прочети още

"Борис Николов е сред най-известните български лечители. За него са писали дори чуждестранни медии...."

прочети още

Интернет порталът разказва пикантна история от миналото на Николов...

прочети още

Приживе неговата слава се разнася из цялата страна

прочети още

Трънливата билка тормози летовниците

прочети още

Бил само на 53 години, а чувствал, че му остава не повече от година-две живот

прочети още

Възползвайте се от летните предложения на промо пакети "Максимален ефект"

прочети още

Порталът vijti.com споделя историята на Николов и Боралин

прочети още

Богата билкова аптека в центъра на София

прочети още

Боралин ви подарява ваучер за половината от цената на цикъл консултации с нутриционист

прочети още

Какво ни завеща Борис Николов?

прочети още

Разработва технология за оптимално извличане на целебните съставки

прочети още

Второ участие в "Бързо, лесно, вкусно" на Юлиян Димитров - внук и ученик на фитотерапевта Борис Николов.

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Боралин в промо пакети с други продукти

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Как да помогнем на бъбреците и черния дроб?

прочети още

Съществува ли „ваксина” срещу сърдечно-съдови проблеми?

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

Билкова сервизна акция за двигателя!

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Kakda.org: Билката бабини зъби получава голяма популярност от лечителя Борис Николов

прочети още

За цялата фамилия, за всички в офиса - 20 опаковки различни видове Боралин на изгодна цена + много подаръци и безплатна доставка

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

"Три комисии заключават, че лекарство с такъв бърз ефект няма"

прочети още

Комбинация от билки в подкрепа на гръбнака

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Публикувано на страницата на "Здраве и вино"

прочети още

Когато си опитал всичко, време е за тази билкова комбинация

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Изгодни пакетни предложения пълен курс Боралин.

прочети още

QR код за директно присъединяване към единствената Фейсбук група, посветена на билката бабини зъби (Tribulus terrestris)

прочети още

"Екстрактите от серията Боралин правят тези процеси обратими"

прочети още

Възможно ли е да "рециклираме" износените стави?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Как да си №1 в спорта, на работа, след работа и в... леглото?

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Има голямо сърце, нещо което е твърде дефицитно днес

прочети още

Ето коя е била любимата отвара на Тодор Живков

прочети още

Комбинирайте с Б4 и Б8 за максимален ефект

прочети още

Ефектът от проведеното лечение с тези препарати изумява три комисии във ВМА

прочети още

Последвайте ни в социалната мрежа!

прочети още

През 1984г. заедно с български лекари и учени провежда системни експерименти с хранителната добавка Боралин-1 (Б1) въз основа на Бабините зъби. 

прочети още
Схема на прием
2 януари 2021

Ето схемата, по която се приема Боралин-4, 5 и 8

прочети още

Възползвайте се от зимните предложения на промо пакети "Максимален ефект"

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Близо половин век за Боралин-5 се говори от уста на уста

прочети още

Въпреки закачливото си име, билката има мощно действие върху организма. Как да избегнем страничните ефекти и да се насладим на ползите от екстрактите Боралин по рецепти на фитотерапевта Борис Николов?

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Онлайн изданието "Български Фермер" пише за Боралин и Николов през 2017 г.

прочети още

Николов разработва съвместно с военни медици препарат с кодово име Б1

прочети още

Възползвайте се от есенните предложения на промо пакети "Максимален ефект"

прочети още

spomen.bg публикува очерк на журналиста от в-к 24 часа Николай Москов

прочети още

Изобретенията на Николов привличат вниманието на военните

прочети още

Как моторчето в гърдите да работи като швейцарския часовник на Тодор Живков?

прочети още

Могат да се използват за профилактика и лечение на възпаления, хронични заболявания и различни инфекции

прочети още

Изобретение на наш лечител от 1976г. изумява медици с ефективността си.

прочети още

Боралин-1 е вашата начална спирка към промяната!

прочети още

Николов разработва начините това растение да се превърне в спасител на човешкото здраве

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Търсете бестселъра на Борис Николов във верига книжарници Сиела

прочети още

Възползвайте се от пролетните предложения на промо пакети "Максимален ефект"!

прочети още

Още една публикация в Интернет страницата на в-к 24 часа на тема Борис Николов, неговия Боралин и билката бабини зъби. ЛЕЧИТЕЛЯТ БОРИС НИКОЛОВ: БЪЛГАРСКАТА „ВИАГРА” СЕ КАЗВА БАБИНИ ЗЪБИ

прочети още

Благодарение на Борис Николов, Живков изкарва до дълбоки старини без кръвно и холестерол

прочети още

Изданието на Национална асоциация на пчеларитe вестник "Пчели" пише за Борис Николов и билката бабини зъби

прочети още

Отварата намалява риска от инфаркт, вкарва в норма нивата на холестерола и допринася за голяма потентност.

прочети още

Любимият блогър Невена Босилкова пише за нашите продукти!

прочети още

ВЕЧЕРНО: "Билката бабини зъби ни избавя от холестерол, хипертония, аденом на простатата, мастопатии, шипове, дископатии"

прочети още

Билката може да бъде и опасна, ако се прекалява с нея

прочети още

ИСУЛ и ВМА извършват клинични изпитания на Боралин, които доказват ефикасността и безопасността му

прочети още

Новинарският портал представя Боралин през 2013 г.

прочети още

Възползвайте се от промо пакетните ни предложения!

прочети още

Уважаваният блогър удиви Мрежата с тази статия с близо 200000 прочита

прочети още

Как да върнем биологичния часовник с 20 години?

прочети още