Какво знаем за целебните свойства на кестените?

Какво знаем за целебните свойства на кестените?

21 март 2021

     Обичаме ядливия сладък кестен, но не по-малко полезен е и неговият братовчед - дивият кестен, известен още като конски кестен.

    От плодовете на дивия кестен (Aesculus hippocastanum) се добиват лекарства, укрепващи сърдечно-съдовата система. Сред народа - и в древността, и в наши дни - е популярно носенето на кестен в джоба, заради свойството му да акумулира отрицателните енергии. Народният лечител Петър Димков винаги е носил в джоба си 3 кестена за талисман. Препоръчва да сложим 10 броя във възглавницата за гарантирано спокоен сън. Прабългарите са нареждали в юртата и под местата, където спят, кестени на през 20 см разстояние. Така се предпазвали от нечисти сили.

    Според народната медицина конският кестен помага при ревматоиден артрит, шипове и ишиас. При костни и мускулни заболявания нарежете заедно с корите 6-7 диви кестена и ги накиснете в спирт или домашна ракия за около седмица. Така престояват докато започнат да отделят пяна и омекнат. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени можем да правим компреси.

    Листата на сладкия кестен (Castanea sativa) се използват за чай при различни видове заболявания на горните дихателни пътища, магарешка кашлица, астма. Правете гаргара при фарингит. Богати са на витамин К.

     Всички познаваме прекрасния вкус на печените кестени - доказано е, че редовната им консумация покачва нивото на хормона серотонин в мозъка, който е отговорен за доброто ни настроение и здравия сън. Този вид цъфти по-късно. Съдържа витамин С почти колкото лимоните. Плодовете са ценен източник на минерали и дават енергия на тялото. Затова се препоръчват при физическа или психическа преумора, анемия. Полезни са и при болести на сърцето заради калия и фосфора. При стомашни проблеми можете да включите в диетата пюре от кестени. Не се препоръчва употребата им при диабет. Любопитен факт е, че кестенът е два пъти по-богат на нишесте от картофа, което го превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Корея и Китай, където се култивират от 6000 години. По нашите земи са известни от 3 хилядолетия.

    Сладкият кестен живее около 150 години, но се срещат и екземпляри на 500. Дървото достига до 40 метра. За беда, по света върлува характерно за вида гъбично заболяване, което за малко не унищожава кестеновите гори в югозападна България в средата на миналия век. По това време Борис Николов е началник отдел “Селско стопанство” в Градския народен съвет в Благоевград. Едно от неговите постижения като агроном е организацията на борбата с това заболяване. По спомени на близките му, извън служебните задължения, кестенът е бил едно от неговите любими ястия.

 

     Посетете секция БЛОГ-НОВИНИ на www.boralin.eu за още любопитни статии от света на билките!

 

 

Информация за билкови хранителни добавки

БОРАЛИН по рецепти на фитотерапевта

БОРИС НИКОЛОВ и неговата книга

РАСТЕНИЕТО УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ

тук: www.boralin.eu


Станете последователи на instagram профила на Боралин!

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Производство на хранителни добавки и козметика на ишлеме

прочети още

Благодарим на всички за участието! Ето и четиримата победители в нашата томбола...

прочети още

Можете да намерите пълната гама Боралин вече и в аптеки Фрамар! Попитайте за допълнителни пакетни отстъпки нашия Инстаграм модел и инфлуенсър Десислава Стоянова!

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра и може да спечелиш страхотен подарък от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Участвай в три лесни стъпки: 1) Харесай тази публикация на фейсбук страницата ни. 2) В коментарите отдолу отговори правилно на въпросите „Какво е заглавието на книгата на фитотерапевта Борис Николов, разказваща за работата му с билката бабини зъби?" 3) Последвай страницата ни (ако все още не си) и не пропускай да разбереш дали печелиш! Всички отговорили правилно ще бъдат включени в коледната томбола, а победителят ще бъде изтеглен на случаен принцип и излъчен на 1 януари 2022 г чрез публикация на страницата. Пълните правила и условия на коледната игра можеш да намериш тук:

прочети още

Най-претоварените здравни институции по празниците са Бърза помощ и черния ни дроб.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Най-известната рецепта на фитотерапевта Петър Димков.

прочети още

Прадедите ни сваляли булото на младоженката с шипков клон. Шведите ядат супа от шипки. Любима рецепта на фитотерапевта Борис Николов за шипково вино.

прочети още

В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Няма по-голям комплимент за един продукт, от това на пазара да се появят негови фалшификати. В това отношение една родна хранителна добавка може да се „похвали” с множество имитации и посегателства срещу запазената си марка. Ето нейната история...

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още