КОЯ Е НАЙ-ИМИТИРАНАТА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА В БЪЛГАРИЯ?

КОЯ Е НАЙ-ИМИТИРАНАТА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА В БЪЛГАРИЯ?

1 февруари 2021

Няма по-голям комплимент за един продукт, от това на пазара да се появят негови фалшификати. В това отношение една родна хранителна добавка може да се „похвали” с множество имитации и посегателства срещу запазената си марка. Ето нейната история:

     В далечната 1976 г. служителят в аграрния отдел на Министерство на народната просвета Борис Николов за първи път приготвя билковия еликсир Боралин-1. Илачът има изумителен ефект при редица проблеми, свързани с влошаване на кръвооросяването, образуване на холестеролни плаки и ошипявания. Пред дома му в столичния квартал Слатина се извиват опашки. Мълвата за лековитата отвара бързо се разнася и под наплива на пациентите агрономът скоро се преквалифицира във фитотерапевт, а апартаментът му се превръща в лаборатория и приемен кабинет. След пенсионирането си получава едно от първите официални разрешителни за практикуване на нетрадиционна медицина. Властите не остават равнодушни към откритията му и във Военномедицинска академия - София се провеждат обстойни клинични изследвания на неговите изобретения. Издадена е заповед две от разновидностите на Боралин да се внедрят в армейската медицина, но това така и не се случва. Историята на своите открития Николов разказва в книгата „Растението убиец на холестеролните плаки”, претърпяла три издания.

    Най-важният компонент в Боралин е тотален воден извлек от растението Tribulus terrestris (бабини зъби), чиито въздействия са оптимизирани с катализатор. Другите билки са в по-малки количества и насочват действието към различни групи заболявания. Във формулата на Боралин-5, например, участват магарешки бодил (Onopordum асаnthium) и обикновен глог (Crataegus monogyna). Препаратът чисти сърцето и съдовете от плаки, бързо сваля нивата на лошия холестерол.

    Приживе мечтата на бай Борис е да види своя Боралин по рафтовете на аптеките, за да е достъпен за всички нуждаещи се. Лабораторното производство не смогва на търсенето. Неговите близки основават фирма и се заемат, но нещата се случват бавно. Междувременно конкуренцията не спи. По аптеките изпреварващо се появява първият фалшификат на Боралин. По този повод лечителят излиза с предупреждение в пресата:

     В някои аптеки са пуснали в продажба продукт с название „Боралин” уж по моя рецепта. Това е направено без мое знание. Продуктът е с неизвестно съдържание и няма нищо общо с разработения от мен лечебен препарат. Фалшивият „Боралин” е с неизвестен консервант, вероятно етилов алкохол. Ако това е така, то има опасност страдащите от сърдечносъдови заболявания, акутни рани и други да влошат здравословното си състояние.

     Това не трогва нарушителите и ментето тържествува. Покрусеният лечител понася тежко унижението и през лятото на 2009 година си отива от този свят. Година и половина по-късно неговият Боралин най-после излиза по аптеките, след издаването на всички необходими разрешителни, технически документации, патенти и запазени марки. Фирмата на неговите близки започва сложни и продължителни съдебни битки. Подробности могат да бъдат намерени в Интернет страницата на КЗК (Комисия за защита на конкуренцията). Изненадващо фирмата нарушител е оправдана, но поне производството на фалшификата е прекратено. Най-после започва необезпокояваният възход на серията хранителни добавки „Боралин” и тя бързо печели и лекува сърцата на потребителите. Като мярка за сигурност, всяка опаковка е защитена с холограмен стикер, изобразяващ логото на фирмата – звезда с пресечени лъчи. Марката вече разполага със солидна правна защита и от години не са регистрирани случаи на посегателство. Вместо това, под други имена започват да се появяват имитиращи Боралин продукти – водни и спиртни извлеци от билката бабини зъби. Според техните производители Боралин няма тайни и е достатъчно просто да вариш и бутилираш чай. Разочарованите пациенти не повтарят покупката и търсят оригинала.

     Подобна история се разиграва наскоро. През 2020 г. Боралин стартира продажби в телевизионния магазин на известна кабелна телевизия. Успехът е феноменален за мащабите на България, реализират се по 3-4 хиляди бройки месечно. Истинският български капиталист обаче не обича да дели подобни печалби, а иска всичко за себе си. Затова директорът на телешопа измисля следната схема: под друга марка започват да варят и наливат в бутилки обикновен билков чай и когато доволните от ефектите на Боралин клиенти звънят за нова поръчка, простодушно им се обяснява, че вече се произвежда Боралин с нова подобрена формула. Заради „подобренията”, цената на ментето е значително по-висока. С цел икономия и да се пести от хонорари на актьори, в рекламните клипове се снима лично директорът на телешопа и част от служителите се надпреварват да хвалят революционния продукт. По-наивните зрители с надежда поръчват „подобрената формула”. В офиса на Боралин ЕООД следва лавина от обаждания на гневни клиенти, станали жертва на измамата. Телешопът дори си присвоява Интернет адреса на Боралин за повече убедителност. След арбитражно дело, адресът е върнат на законния собственик. Кой би повярвал, че подобна история може да се случи през 21 век в страна членка на Европейския съюз?

     Друг куриозен случай е на фирма, която за да се предпази от евентуални обвинения в имитация, частично повтаря състава на Боралин-5, но по неизвестни причини добавя в чая си и токсичната африканска билка Йохимбе, която е строго забранена за влагане в хранителни добавки. След масирана рекламна кампания продуктът внезапно изчезва, вероятно спрян от компетентните органи.

    Тази година серията хранителни добавки Боралин навърши 45 години. Зад марката стои уважаваното име на един от най-великите български народни лечители – Борис Николов. Мисията му да помага на хората е продължена от неговите наследници.

 

Информация за билкови хранителни добавки

БОРАЛИН по рецепти на фитотерапевта

БОРИС НИКОЛОВ и неговата книга

РАСТЕНИЕТО УБИЕЦ НА ХОЛЕСТЕРОЛНИТЕ ПЛАКИ

тук: www.boralin.eu


Станете последователи на instagram профила на Боралин!

прочети още

Откъс от книгата на Николай МОСКОВ „Най-добрите български лечители” (със съкращения) публикувано в www.boralin.eu

прочети още

Производство на хранителни добавки и козметика на ишлеме

прочети още

Благодарим на всички за участието! Ето и четиримата победители в нашата томбола...

прочети още

Можете да намерите пълната гама Боралин вече и в аптеки Фрамар! Попитайте за допълнителни пакетни отстъпки нашия Инстаграм модел и инфлуенсър Десислава Стоянова!

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра и може да спечелиш страхотен подарък от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Участвай в три лесни стъпки: 1) Харесай тази публикация на фейсбук страницата ни. 2) В коментарите отдолу отговори правилно на въпросите „Какво е заглавието на книгата на фитотерапевта Борис Николов, разказваща за работата му с билката бабини зъби?" 3) Последвай страницата ни (ако все още не си) и не пропускай да разбереш дали печелиш! Всички отговорили правилно ще бъдат включени в коледната томбола, а победителят ще бъде изтеглен на случаен принцип и излъчен на 1 януари 2022 г чрез публикация на страницата. Пълните правила и условия на коледната игра можеш да намериш тук:

прочети още

Най-претоварените здравни институции по празниците са Бърза помощ и черния ни дроб.

прочети още

Единственото запазено интервю на фитотерапевта Б. Николов

прочети още

Откъс от третото издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки". Част "Анкета" представя интервюта и мнения от социалните мрежи на хора, съобщили за благоприятното влияние на препаратите "Боралин"

прочети още

Най-известната рецепта на фитотерапевта Петър Димков.

прочети още

Прадедите ни сваляли булото на младоженката с шипков клон. Шведите ядат супа от шипки. Любима рецепта на фитотерапевта Борис Николов за шипково вино.

прочети още

В България се срещат 22 вида, но само един от тях е лечебен - Hypericum perforatum

прочети още

Каква е връзката на лечителите Петър Димков и Борис Николов с тези растения?

прочети още

Дори без да го искаме, ежедневно сме подложени на билкова терапия

прочети още

Съвети на билкаря Борис Николов по време на епидемии

прочети още

Да видим какво ще намерим в градината и в супермаркета, за да потвърдим старата поговорка, че храната е най-доброто лекарство.

прочети още

То е основна съставка на опасна напитка, покорила Европа.

прочети още

Яжте лозови сърми за здраво сърце, за добро зрение плакнете очите с мъзга от зарязаната асма

прочети още

Телешки рог срещу паразити и пепел от заешка кожа за сърцето. Как са се лекували българите преди Освобождението?

прочети още

Една от най-полезните подправки липсва на трапезата ни

прочети още

Заради кое растение Александър Велики завладява остров Сокотра?

прочети още

Повод за национална гордост е, че нашата страна е най-големият производител на…

прочети още

45 навършва тази година серията билкови хранителни добавки „Боралин”.

прочети още

Куркумата е не само кулинарно, но и лечебно растение. Подобрява работата на жлъчката и черния дроб.

прочети още

Народният лечител Борис Николов препоръчваше изобилие от ябълки в диетата

прочети още

Освен в България, Tribulus Terrestris присъства в народната медицина на различни световни култури. Особено популярна е в Индия, където се използва в лечебните практики на алтернативната медицина Аюрведа, а освен това е утвърдена и като мощен афродизиак.

прочети още

Честито на печелившите и очакваме да се свържете с нас на лично съобщение, за да разберете как можете да получите подаръците си.

прочети още

Поддържането на силен имунитет е важно не само през зимния сезон, когато върлуват грипове и настинки, но и през цялата година.

прочети още

Коледа наближава! Включи се в празничната ни игра от 7 до 26 декември 2020 и може да спечелиш СТРАХОТЕН ПОДАРЪК от серията билкови хранителни добавки Боралин - коледен пакет „Максимален ефект“ по избор! Последвай Фейсбук страницата ни, за да научиш повече.

прочети още

Tribulus terrestris е билка, позната у нас с имената трибулус, трабузан, кочи глави, чюнка и незабравимото „бабини зъби”. Турското име на растението, с което също е известно, е демирбозан. Билката с многото, и все шеговити, названия е сред най-изследваните растения през последните десетилетия.

прочети още

Откритията на Б. Николов са сензационни и през април 2007 в-к 24 часа излиза с материал на първа страница

прочети още

Кратки рецензии от корицата на третото издание "Растението убиец на холестеролните плаки"

прочети още

Излезе от печат най-новото трето допълнено издание на книгата "Растението убиец на холестеролните плаки" от Борис Николов

прочети още

Факсимилета на оригиналните протоколи от клинични изпитания на препаратите “Боралин”. Възможно е влошено качество на копирането, поради възрастта на някои от документите. За да разгледате, запишете фотокопието в твърдия диск на вашия компютър, след което отворете с предпочитаната програма за преглед на снимки и използвайте функция увеличаване (zoom).

прочети още